Sepet

FUAT TEKİN

1. Yazarlık serüveniniz nasıl başladı? Sizi bu yola yönlendiren en büyük ilham kaynağı neydi?
Yazarlık serüvenimin çocukluğumda başladığını söyleyebilirim. Kafamda cevabı bilinmeyen deli sorular ve sürekli notlar alışım İlkokul yaşlarımda başladı:
Nereden geldik, nereye gidiyoruz? Ölenler öldüğüyle mi kalıyor? Doğadaki bitkiler, ağaçlar kadar da mı değerimiz yok. Bazı ağaçlar ne kadar uzun yaşıyormuş? Bin yıldan bile uzun yaşayanları varmış. Oysa insan hayatı ne kadar kısa! Ölüm bu kadar kolay mı? İnsanlar bu Dünya hayatımızın en önemli olayı olan ölümü niçin bu kadar kanıksamış bir şekilde karşılıyor?

 Evet bazı duyumlarımız var ama ne kadar emin olabiliriz? Yine alışılmış kısa bir tören, arapça bir şeyler okunuyor, sonra, sonra aceleyle gömün gitsin. Sonra gelsin kabir zebanileri, gelsin kabir azabı, Her bilemediğin soruda yersin kafana tokmağı. Halbuki yetmiyor mu dünya azabı? Yok yok, din bu olmamalı.
Ölümün son olmadığına, hayatın bir şekilde devam ettiğine dair araştırma yapmalıyım, deliller bulmalıyım. İnsanlara anlayacakları dilden de anlatmalıyım. Hayatın başlangıcı ve gelişimi ile ilgili konularda ders kitaplarımdan notlar almaya başladım. İşte yazarlık serüvenim de böyle başladı.

2. Yazarlık kariyeriniz boyunca karşılaştığınız en büyük zorluk neydi ve bunu nasıl aştınız?
Bu serüvende karşılaştığım en büyük sorun; konunun çok geniş olması ve çok kapsamlı bir araştırma yapmam gerekmesiydi. Neredeyse bütün harçlığımı kitaplara veriyordum. Öyle ya eski çağ ve yeni çağ filozofları bu konuda neler diyor? Diğer dini kaynaklar; işte Hinduizm, Budizm, Şintoizm, Zerdüştlük, İsevilik, Musevilik neler diyor? Modern bilim neler diyor? Ve nihayet islam; aradığımı islamda bulmak da kolay olmadı. Nihayet 19 yaşımda Kur’an’la tanıştım. Tanıştım tanışmasına da eskilerin masalları gibi okuyup (herkes gibi) bir kenara bıraktım. Koca koca tefsir kitaplarına, hadis kitaplarına daldım. Yetmedi İmam hatip okullarının ders kitaplarını inceledim.

3. Yakın zamanda üzerinde çalıştığınız ya da okuyucularınızı heyecanlandıracak yeni bir projeniz var mı? Eğer varsa, bu proje hakkında ipucu verebilir misiniz?
Bütün bunlar bundan sonraki kitabımın da ip uçlarını veriyor sanırım. Lafı fazla uzatmayayım; tüm aradığım soruların yanıtını uzun yıllar sonra yine Kur’an’da buldum. Ama öyle birkaç defa okumakla değil. Bir çok defa okumakla, hatta sürekli okumakla. Çünkü öyle sıradan bir yönelme ve okuma asla yetmiyor. Öylesine okuyanların halini ve yaşadıkları dini üzülerek görüyoruz. Gerçi onları da fazla sorumlu tutamıyorum. Atalardan intikal etmiş öyle aşılmaz bir din kültürü var ki; ön yargılarla, hurafelerle, öylesine kirlenmiş ki, Kur’an’daki gerçekleri görebilmek hiç de kolay değil. Hele Kur’an Mealinden (YALNIZ KUR’AN) sonra yazacağım kitabımda (KURAN’DAN BIR IŞIK) açıklamayı düşündüğüm Kur’an’ın en büyük mucizesinden ne yazık ki henüz kimsenin haberi bile yok.

4. İlk kitabınızı yazarken yaşadığınız en unutulmaz anı bizimle paylaşır mısınız? O zamanlarda kendinize güveniniz nasıldı?
(Yukarıdaki metinde doğrudan bu soruya yönelik belirgin bir anı anlatımı yer almamakta. Ancak bu sorunun cevabı kısmen “Kur’an’la tanışmam”, “araştırmalarım” ve “konunun kapsamı” gibi paragraflarda dolaylı olarak yer almakta.)

5. İlhamınızı en çok nereden alıyorsunuz? İlham geldiğinde bunu yazıya dökme süreciniz nasıl oluyor?
Yazdığım ve yazmakta olduğum kitaplar ile ilgili tüm enerjimi Kur’an’dan alıyorum. Sürekli okuyor, sürekli notlar alıyorum.

6. Kitabınızın MST Yayıncılık tarafından yayımlanma süreci nasıldı? Bu süreçte yayın evi size nasıl destek oldu?
Kitabımın basılması aşamasında karşıma MST YAYINCILIK çıktı. Bu benim için büyük bir şans oldu. Bana her türlü kolaylık gösterildi. MST yayıncılıkta görev alan iyi niyetli, çalışkan ve tecrübeli arkadaşların tümüne canı gönülden teşekkür ediyorum. Yayın hayatlarında başarılar diliyorum.

FUAT TEKİN